reklama

Volební účast činila vpodvečer 69,42 procenta, oznámila komise. V roce 2012 to bylo ve stejnou dobu 70,59 procenta a v roce 2007 dokonce 73,87 procenta. Naopak menší zájem byl o volby hlavy státu v roce 2002, kdy se k volebním urnám dostavilo 58,45 procenta oprávněných voličů.

Vyšší účast by pravděpodobně byla výhodou pro favorita voleb, centristu Emmanuel Macrona, který nemá stabilní voličskou základnu a který se hodně opírá o hlasy nejmladších voličů. Naopak nižší účast by mohla nahrávat mimo jiné jeho hlavní soupeřce, kandidátce krajní pravice Marine Le Penové.

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňování odhadů před uzavřením volebních místností, mohou svoje čísla zveřejnit i dříve.

Belgická televizní stanice RTBF už odpoledne přinesla informaci, že centristický kandidát Emmanuel Macron podle průzkumu v prvních hodinách nasbíral 24 procent hlasů a kandidátka krajní pravice 22 procent.