Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské bombardéry jsou nad Aljaškou. NATO zachytilo nejvíce ruských letounů od konce Studené války

Ruské bojové letectvo
Ruské bojové letectvo
Foto: mil.ru

Washington - Ruské bojové letouny tento týden "okupovaly" čtyři dny po sobě pobřeží americké Aljašky. Uvedli to příslušníci ozbrojených složek americké armády. S pomocí kanadských letounů je Američané vyprovodily zpět mimo americké území. Podle NATO je počet zachycených ruských letounů nad aliančním územím nejvyšší od dob Studené války.

Bombardéry ruského letectva narušily mezinárodní vzdušný prostor ve čtvrtek nedaleko pobřeží amerického státu Aljaška. Letouny měly narušit vzdušný prostor tento týden celkem ve čtyřech vlnách. Letouny údajně neměly být vyzbrojené. Podle Harlieho Bodina, velitele 911- vzdušného operačního střediska bylo jejich odlákání americkými a kanadskými letouny vysoce profesionální. 

Odmítl však sdělit, zda americké a kanadské letouny byly při "vyprovození" ruských letounů ze vzdušného prostoru vyzbrojené. Ruská provokace u pobřeží Aljašky to nicméně nebyla první. Ruské bombardéry se u břehů poloostrova objevily naposledy v roce 2015. 

Podle Bodina se neví, proč ruské letouny narušily vzdušný prostor u Aljašky. "Nevíme, proč se tento týden rozhodli provést tyto operace," sdělil. Letecké provokace jsou nicméně celkem běžnou praxí jednotlivých armád. Ty si tak testují obranné reakce protivníka. Chtějí tak zjistit, jak dlouho druhé straně trvá, než by na případnou agresi zareagovala. 

Dvojice ruských letounů Tu-95 narušila vzdušný prostor u Aljašky v pondělí večer a také v úterý večer. Podle amerických vojenských příslušníků "nejde o nic neobvyklého" ze strany ruského letectva. Ve středu vstoupilo do prostoru další ruské letadlo II-38, následně pak toto úterý. Podle republikána Adama Kinzingera se Rusko "snaží ukázat své zuby," a to, že "jsou stále tady."

Podle serveru The Independent navíc Severoatlantická aliance NATO zaznamenala za rok 2016 velký počet ruských letounů ve svém vzdušném prostoru. Údajně nejvíc od doby konce Studené války.

Témata:  Rusko USA armáda Ruská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy