Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské volby podle odhadů vyhraje Macron, utká se s Le Penovou ve druhém kole

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž/Brusel - V dnešním prvním kole francouzských prezidentských voleb podle odhadů zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron. V závěrečném duelu francouzských prezidentských voleb se za 14 dnů střetne s nacionalistkou Marine Le Penovou.

Televize Macronovi přičetla zisk 26 procent hlasů, krajně pravicové kandidátce Marine Le Penové 23 procent. V těsném závěsu za ní je podle těchto odhadů na už nepostupové třetí příčce kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, jemuž odhad přisuzuje zisk 21 procent voličů. Na čtvrtém místě údajně skončil pravicový konzervativec, expremiér François Fillon se 17 procenty.

Komentátoři RTBF zdůrazňují, že za Macronem jsou rozdíly poměrně malé. RTBF také neoznačila druhého postupujícího do dalšího kola.

Pokud by se ale odhady potvrdily, utkali by se Macron a Le Penová za 14 dní v rozhodujícím druhém kole voleb. Jejich postup do finálového hlasování předpovídaly i předvolební průzkumy, i když preference prvních čtyř kandidátů byly zcela neobvykle těsné.

Belgická televize s odhady přišla už před uzavřením posledních volebních místností, což se ve velkých městech stane ve 20:00 SELČ. Teprve poté začnou odhady výsledků hlasování zveřejňovat i francouzská média.

Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňování odhadů před uzavřením volebních místností, mohou svoje čísla zveřejňovat dříve.

Výsledky dnešních voleb jsou pokládány za nejméně předvídatelné za poslední desetiletí. Oproti minulosti je možné, že ještě po 20:00 SELČ nebudou jasně známa jména dvou postupujících kandidátů.

Podle společnosti IPSOS získal Macron 23,7 procenta hlasů, Le Penová za ním zaostává o dvě procenta. Institut Harris Interactive přisuzuje Macronovi 23 a Le Penové 22 procent hlasů. Podle agentury IFOP má Macron 23,8 a Le Penová 21,6 procenta.

Institut Kantar Sofres nicméně uvádí Macrona a Le Penovou se shodným počtem hlasů - 23 procenta. Společnost IFOP přisoudila Macronovi 23,8 procenta hlasů a Le Penové 21,6 procenta. Kandidát konzervativní pravice François Fillon získal 20,3 procenta hlasů a čtvrtou příčku obsadil vůdce krajní levice Jean-Luc Mélenchon 19,6 procenta.

Podle společnosti Elabe je Macron na 23,7 procenta hlasů, Le Penová na 22 procentech a Fillon s Mélenchonem mají shodně 19,5 procenta. Podle agentury Harris Interactive přesvědčil Macron 24 procent voličů, Le Penová o dvě procenta méně.

Oběma politikům se podařilo porazit tradiční systém dvou nejsilnějších stran, z nichž vycházely dosavadní hlavy státu. Rozhodlo o tom dnešní první kolo voleb, ze kterého vypadlo devět jejich konkurentů, včetně pravicového konzervativce Françoise Fillona a levicového radikála Jean-Luka Mélenchona. Poslední odhady výsledků ukázaly, že pro Macrona hlasovalo kolem 23 procent voličů, Le Penovou kolem 22 procent. Volební účast dosáhla 77 až 80 procent.

U vítězného tandemu by se těžko daly hledat větší protiklady. Jde o představitele zcela protichůdných vizí o dalším směřování země jak z hlediska vnitřní politiky a ekonomiky, tak v rámci Evropské unie. Bývalý bankéř a ministr ekonomiky socialistické vlády Macron chce přinést nové liberální recepty pro příliš sešněrované ekonomické prostředí a v zahraničí politice se hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a k dalšímu budování EU. Le Penová chce naopak ochranářská opatření, uzavření hranic, tvrdé omezení imigrace, opuštění eura nebo rovnou i EU.

Jediným jejich společným jmenovatelem je, že nepatří k žádné z tradičních velkých stran, tedy konzervativní pravici a socialistům, které se doposud střídaly za páté republiky u moci a z nichž vždy doposud pocházel některý z prezidentů. Situace se tak přizpůsobila náladě voličů znechucených stávajícím uspořádáním a toužících po vzniku nové politické scény.

Už od prvních chvil se dá očekávat velké zemětřesení v celém politickém spektru, při kterém budou vnikat nová spojenectví a zanikat ta stará. Poražené velké strany se každopádně otočily proti Le Penové. Fillon i socialista Benoit Hamon, který nedostal ani sedm procent hlasů, podpořili Macrona.

Macron, který si už v předvolební kampani zadal za úkol stmelit levici a pravici, patrně i tak prohloubí trhliny mezi socialisty, jejichž liberální křídlo ho podpořilo a levicové těžce pohořelo s Hamonem. Podobnou gravitační silou zapůsobí na pravicové Republikány Le Penová, která bude přitahovat jejich radikální část, zatímco umírněnější se částečně přikloní k Macronovi. Bude v zájmu konečného vítěze, aby se za něho postavilo co nejsilnější politické uskupení, které projde následně křtem ohně v nadcházejících červnových parlamentních volbách.

Témata:  Francie Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Marine Le Pen

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy