reklama

"Ptám se, zda neztrácíme zbytečně i sami autoritu, když nejsme schopni přijímat autentické názory v zásadních otázkách. To se skutečně stále musíme dívat na to, co řeknou ústa amerického prezidenta? Nemáme vlastní odvahu někdy za Evropu říct: toto je náš suverénní názor, byť může být někdy odlišný od těch, které slyšíme od našich strategických partnerů," řekl Fico, jehož země ve druhém loňském pololetí předsedala Radě EU.

Podle Fica budoucnost EU spočívá ve vzájemném respektu členských států, nikoliv ovšem v evropském individualismu. "Musíme si upřímně říct, že převládá ve společnosti, nejen u nás na Slovensku, ale zdá se mi, že v celé Evropě, despekt k Evropské unii, despekt k autoritám. Převládá příklon k laciným, extrémním a populistickým řešením," řekl Fico.

Slovenský premiér také zmínil nenaplněnou strategii EU, která se chtěla stát v roce 2010 nejkonkurenceschopnějším regionem na světě. "Všichni se se závistí díváme na to, jak čínští investoři jezdí po Evropě a na co ukážou prstem, to si dovolí koupit. Nemáme na to správnou odpověď. Jakoby jsme zlenivěli, zamilovali se sami do sebe. Možná zjistíme, že jsou tu jiné regiony světa, které jsou podstatně lepší, co se týče konkurence," řekl.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani řekl, že součástí strategie populismu je dostat evropský projekt do konfliktu s národními cíli, což označil za chybné. Uplynulých 60 let podle něj jasně prokázalo, že evropská soutěživost je efektivní cestou k dosažení národních i nadnárodních cílů, jako jsou ochrana spotřebitele, lidských práv a vytvoření příležitostí pro podniky, mládež a pracovníky. Tajani dodal, že minulost ovšem nezaručuje budoucnost evropského projektu a že je potřeba dosáhnout dalších výsledků.