Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

New Orleans se zbavuje rasistické a otrokářské minulosti, odstraňuje konfederační monumenty

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

New Orleans - Převážně černošské město New Orleans dnes začalo odstraňovat čtveřici konfederačních monumentů, které mnoho obyvatel vnímá jako odkaz rasistické a otrokářské minulosti.

"Pro pozemky, na nichž tyto pomníky stojí, máme mnohem lepší využití, které daleko lépe odráží, kým dnes jsme," řekl agentuře AP starosta New Orleansu Mitch Landrieu stojící v čele většinově černošské rady města, která odstranění monumentů odsouhlasila.

Největší město státu Louisiana se rozhodlo předejít možným protestům zastánců konfederačních symbolů, kvůli čemuž odstraňování prvního ze čtyř pomníků začalo již krátce po jedné hodině ráno místního času (po 7:00 SELČ).

Přes noční hodinu se mohutná stěhovací akce v centru města neobešla bez menších protestů. "Když začnete z města odstraňovat historii, začnete přicházet o peníze. Začnete ztrácet pojem o svých kořenech a o tom, čím jste byli," řekl AP jeden z odpůrců odstranění pomníků Robert Bonner.

Po sousoší připomínajícím skupinu přívrženců Konfederace, kteří se po prohrané občanské válce pokusili svrhnout místní vládu složenou ze zástupců černochů i bělochů, budou odstraněny i další tři pomníky: sochy generálů Leeho a Beauregarda a konfederačního prezidenta Davise.

Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po předloňském rasovém útoku v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů. Jihokarolínské úřady v reakci na krveprolití rozhodly o sejmutí konfederační vlajky z budovy zákonodárného sboru. Univerzita v Mississippi zase odstranila ze svého kampusu státní vlajku obsahující konfederační kříž.

Témata:  USA New Orleans černoši

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy