Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR zadržela Američana, který vyučoval na univerzitě v Pchjongjangu

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Minulý týden byl v Pchjongjangu zadržen Američan korejského původu Kim Sang-tuk, který rovněž používal jméno Tony Kim. Jednalo se o akademika, který přednášel na Univerzitě vědy a technologie v severokorejské metropoli.

Tony Kim na univerzitě převážně financované ze Západu vyučoval několik týdnů účetnictví. Severokorejské úřady zatím důvod zatčení amerického občana nesdělily. Vyšetřování Kima "nijak nesouvisí" s činností univerzity, uvedla instituce v prohlášení poskytnutém BBC.

O zadržení Američana informovala o víkendu jihokorejská tisková agentura Jonhap. Podle ní byl Kim zadržen v okamžiku, kdy se se svou manželkou chystal opustit zemi. Agentura Jonhap rovněž napsala, že se padesátník Kim podílel na programech humanitární pomoci KLDR a do Severní Koreje přijel, aby o programech pomoci jednal.

V minulosti Tony Kim údajně vyučoval korejštinu na čínské univerzitě vědy a technologie v oblasti Jen-pien nedaleko severokorejských hranic. V srpnu prý dal výpověď a školu od té doby nekontaktoval.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že dostalo zprávy o zadržení amerického občana, nebude ale v současnosti případ komentovat. Zadržení Američana přichází v době, kdy na Korejském poloostrově roste napětí v souvislosti s novými testy severokorejských raket.

Tony Kim je už třetí občan USA, kterého úřady Severní Koreje zadržují. Stalinistický režim, který s USA neudržuje diplomatické styky, si tímto způsobem obvykle vynucuje návštěvy vysoce postavených amerických politiků.

Témata:  Severní Korea USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy