Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do města Tabka se vůbec poprvé dostaly arabsko-kurdské síly

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Do severosyrského města Tabka se dnes vůbec poprvé dostaly arabsko-kurdské síly. Město ovládají radikálové z takzvaného Islámského státu (IS). 

O postupu informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Tabka představuje pro arabsko-kurdské milice klíčovou překážku na cestě k hlavní baště IS - městu Rakka.

Tažení k Rakce zahájila koalice Syrské demokratické síly (SDF), jejíž významnou složkou jsou kurdské milice YPG, loni v listopadu. Spojencem SDF v boji proti IS je mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy. Na místě jsou také američtí poradci a specialisté.

Bojovníci SDF vstoupili „poprvé do Tabky, kterou (předtím) ze všech stran obklíčili". Bojovníci se údajně zmocnili několika bodů na jihu a postupují na západní okraj města.

V Tabce svádí bojovníci tuhé boje s radikály, kteří se je snaží zatlačit zpět, uvedla SOHR. Pozice IS jsou terčem intenzivních náletů mezinárodní koalice. Při jednom z nich podle SOHR zahynula rodina složená ze tří žen a pěti dětí, která se autem pokusila opustit jihovýchod města.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy