Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump odsoudil vyvražďování Arménů, slovo genocida nepoužil. Ankara ale pořádně zuří

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Ankara/Washington - Turecko protestuje proti vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v pondělí odsoudil vyvražďování Arménů Osmanskou říší v roce 1915. Slovo "genocida" ale nepoužil.

Podle Trumpa bylo vyvražďování Arménů "temnou kapitolou" dějin, která se již nesmí opakovat. Jeho předchůdce Barack Obama sice v předvolební kampani uznání masakrů za genocidu slíbil, ale nikdy tak neučinil.

"Písemné prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa z 24. dubna 2017 týkající se událostí z roku 1915 obsahovalo nesprávné informace a chybné definice vycházející z informačního znečištění vytvořeného během let některými arménskými kruhy v USA prostřednictvím propagandistických metod," reagovalo turecké ministerstvo zahraničí.

Masakry Arménů za první světové války za genocidu oficiálně uznaly více než dvě desítky zemí, včetně Francie, Ruska nebo Argentiny. Příslušnou rezoluci přijal i Evropský parlament a také papež František předloni hovořil o genocidě. Česko oficiálně takový krok neučinilo.

V Turecku je použití termínu genocida pro označení událostí z roku 1915 trestné a Ankara kritizuje země, které tento termín používají. Masakry, při nichž přišlo o život asi 1,5 milionu Arménů, považuje Ankara za "politováníhodné incidenty, které se staly v podmínkách první světové války".

Témata:  Donald Trump Arménie USA Turecko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy