Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronovi dá hlas více stoupenců poražených kandidátů než Le Penové

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Ve druhém kole francouzských prezidentských voleb se od hlavních poražených kandidátů přesune více voličů k centristovi Emmanuelu Macronovi než k nacionalistce Marine Le Penové. Uvedl to ústav pro výzkum veřejného mínění Ipsos.

Podle posledního průzkumu agentury by tak Macron měl ve finálovém střetnutí obdržet 62 procent hlasů a Le Penová 38 procent. Zájem se nyní obrací na voliče hlavně těch poražených kandidátů, kteří dostali každý téměř 20 procent hlasů a byli tak jen krůček od obou postupujících.

Přestože třetí v pořadí, pravicový konzervativec François Fillon, oznámil, že bude volit Macrona a vybídl i k tomu své voliče, podle Isposu ho uposlechne jen 48 procent z nich. Dalších 33 procent pravicových voličů hodlá podpořit Le Penovou, což představuje zhruba 7,5 procentního bodu z celkového počtu zúčastněných voličů v prvním kole.

Čtvrtý v pořadí, levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, svým voličům nedoporučil, koho volit, čímž dal najevo, že jsou pro něho nepřijatelní jak Macron, tak Le Penová. Podle Ipsosu přesto 62 procent Mélenchonových voličů hodlá podpořit Macrona a jen devět procent Le Penovou.

Pátý v pořadí, socialista Benoit Hamon, který dostal v prvním kole jen 6,5 procenta hlasů, doporučil svým stoupencům, aby hlasovali pro Macrona. Podle Ipsosu ho uposlechne 79 procent z nich. Přesto se našly čtyři procenta, která si nacházejí cestu k Le Penové.

Témata:  Francie Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy