Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský premiér Medveděv se kriticky vyjádřil k cenzuře v umění

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes na kulturním fóru vládní strany Jednotné Rusko kritizoval cenzuru v umění.

Stát by podle něj měl v rámci zákonů zajistit svobodu umění a kultury, informovala agentura Interfax. Šéf vlády tak reagoval na rozruch kolem ještě nedokončeného filmu o životě posledního ruského cara Mikuláše II., o kterém již nyní někteří kritici tvrdí, že uráží náboženské cítění pravoslavných věřících.

"Je zřejmé, že úzce politický přístup ke kultuře v moderní době není přijatelný. Pokud se nechceme vrátit do časů, kdy kulturu tvrdě regulovali shora. Vládní úředníci, politici a obecně všichni občané by v sobě měli potlačit nutkání vysvětlovat umělci, co by měl dělat," řekl Medveděv.

Premiér tak nepřímo reagoval na kauzu o snímku Matilda, který zamíří do kin v říjnu a pojednává o vztahu budoucího ruského cara Mikuláše II. a baletky Matildy Kšesinské.

Ruská poslankyně Natalja Poklonská předala prokuratuře výsledky předběžného zkoumání filmu, podle něhož snímek uráží náboženské cítění a důstojnost velké části pravoslavných věřících. Komise, která se obsahem filmu zabývala, přitom vydala svoje hodnocení jen na základě jedné ukázky a scénáře.

Témata:  Dmitrij Medveděv Rusko umění

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy