Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku pokračují čistky, jen v noci bylo zadrženo více než 1000 lidí

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Ankara - Krátce po loňském nezdařeném puči v Turecku začaly čistky ve státní správě a trvají dosud. V noci na dnešek bylo zatčeno přes 1000 lidí. Jsou podezřelí z napojení na duchovního Fethullaha Gülena.

Informoval o tom ministr vnitra Süleyman Soylu. Jde o jednu z nejrozsáhlejších policejních akcí proti Gülenovým přívržencům.

Soylu řekl, že akce byla zaměřena na síť, která pronikla do policejních sil a jíž se říká tajní imámové. "Dosud bylo v 72 provinciích zadrženo 1009 tajných imámů a operace pokračuje. Je to významný krok Turecké republiky," řekl ministr novinářům. Do zátahu bylo nasazeno podle tureckého tisku 8500 policistů a agentů a na seznamu osob, které mají být zadrženy, je přes 3200 jmen.

V Istanbulu byly vydány zatykače na 390 osob a více než 170 z nich bylo zatčeno. Další velká skupina zadržených je ze západotureckého Izmiru. Podle policejní zprávy budou všichni zatčení převezeni do Ankary.

Po pokusu o převrat vláda zahájila rozsáhlé čistky v armádě a státní správě, o práci tak přišlo přes 125.000 lidí, včetně soudců či učitelů. Zatčeno bylo na 40.000 osob. Ve vazbě skončili i novináři a opoziční poslanci.

Témata:  Turecko policie Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy