reklama

Putinovo hodnocení zůstává vysoké - 22 procent Rusů říká, že prezidentovi plně důvěřuje, a 50 procent říká, že mu věří částečně. Deset procent Rusů přiznává, že se dívají na prezidenta Putina s obdivem, a 32 procent Rusů uvádí, že je jim sympatický. 

Dvacet sedm procent respondentů uvedlo, že o Putinovi nemohou říci nic špatného a 17 procent tvrdí, že k prezidentovi zastávají buď neutrální nebo lhostejný postoj. Jen 14 procent Rusů vyjádřilo kritické nebo nesouhlasné postoje s chováním Vladimira Putina.

Jak ale píše server The Moscow Times, povaha Putinovy podpory se v průběhu let změnila. Kolem roku 2005 byla jeho popularita spojena s ekonomickým úspěchem a rostoucí životní úrovní. V letech nedávných Rusové byla popularita prezidenta Putina spojována s obnovením vojenských úspěchů a posílením role Ruska na světové scéně.

Vzhledem k anexi Krymu se teď ale zdvojnásobil počet Rusů, kteří říkají, že slibované zlepšení životní úrovně je největším neúspěchem Putina, myslí si to 32 procent dotazovaných. Za jednu z nejslabších oblastí Putinovy politiky pak Rusové považují boj proti korupci a úplatkářství.

Během posledních tří let také o 10 procent klesl počet Rusů, kteří tvrdí, že Putin přináší zemi novou naději na pozitivní změnu. Poprvé od března 2014 více než polovina obyvatel říká, že je unavena z čekání na prezidenta a jeho „pozitivní reformy.“ 

„Krymský konsensus mizí,“ říká Denis Volkov z Levada Center. „Není to zřetelně viditelné v Putinově hodnocení, ale je to vidět v poklesu důvěryhodnosti ostatních institucí, stejně jako vláda, Duma a tak dále,“ dodal. Minulý měsíc jen 38 procent Rusů uvedlo, že podporuje Státní dumu. Ruská vláda měla mírně lepší vysvědčení, důvěru jí vyslovilo 43 procent dotazovaných.