Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká Rusko politické zemětřesení: Téměř polovina Rusů chce odvolání premiéra. Co na to Kreml?

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Jak ukázal průzkum nestátní sociologické agentury Levada, 45 procent Rusů by podpořilo odvolání Dmitrije Medveděva z funkce premiéra. Výsledky ankety bude řešit i prezident Vladimir Putin.

Z pravidelných průzkumů vyplývá, že důvěra lidí k premiérovi v letošním roce neustále klesá. Vyčítají mu prý špatné výsledky vnitřní politiky.

V dubnu plnou důvěru Medveděvovi vyjádřila pouhá tři procenta Rusů, loni v květnu to přitom bylo 14 procent. Osmnáct procent dotázaných odpovědělo, že jsou rozhodně pro odvolání premiéra, 27 procent jsou "spíše pro". Setrvání premiéra ve funkci podpořilo 33 procent respondentů.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je potřeba dalšího šetření. Dodal, že ekonomická situace země je obtížná a vláda nese těžké břemeno.

Opoziční lídr Alexej Navalnyj Medveděva v březnu obnovil ze zneužití úřadu a z obohacování na úkor státu. Jeho film o premiérových vilách a jachtách na internetu viděly miliony diváků. Bezmála stovku ruských měst pak zasáhla vlna protestů.

Pokles popularity Medveděva způsobily také narůstající ekonomické problémy země a pokles euforie po připojení poloostrova Krym k Ruské federaci v roce 2014. Obliba prezidenta Vladimira Putina zůstává přitom vysoká. V únoru i březnu si jej pochvalovalo přes 80 procent lidí.

Témata:  Rusko Dmitrij Medveděv Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy