Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velvyslanci členských zemí při EU schválili bezvízový styk s Ukrajinou

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel – Bezvízový styk pro Ukrajinu dnes potvrdili velvyslanci členských zemí při Evropské unii. Díky tomu budou moci Ukrajinci bez víz cestovat mimo jiné do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol, tedy i do České republiky.

Uvolnění cestovního režimu bude platit podle všeho od poloviny června. Ukrajinci budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů.

Už v dubnu schválil bezvízový styk s Ukrajinou také Evropský parlament, a to výraznou většinou, když pro zrušení víz zvedlo ruku 521 poslanců a proti bylo 75. Dnešní potvrzení tohoto kroku Výborem stálých zástupců při Evropské unii (COREPER) tak už bylo v zásadě jen očekávanou formalitou, stejně jako jí bude definitivní stvrzení ministry zemí EU na jejich schůzce 11. května v Bruselu.

Bezvízový styk, který se s výjimkou Británie a Irska vztahuje na celou EU, ale nebude pro občany Ukrajiny znamenat právo v unii pracovat. Součástí schengenského prostoru jsou s výjimkou Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Kypru, Británie a Irska všechny členské země EU.

Británie a Irsko zájem o začlenění do Schengenu nemají, ostatní unijní země o vstup usilují. Z neunijních států se do systému volného pohybu bez hraničních kontrol zapojily Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Témata:  Ukrajina víza EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy