reklama

PiS čelí kritice opozice za snahu o posílení svého vlivu na nezávislé instituce, mají liberálové v dnes zveřejněném průzkumu náskok dvou procentních bodů. Podle polských médií pokračuje pokles popularity konzervativců patrný v posledních měsících.

Podle nejnovějšího průzkumu by PO volilo 31 procent lidí, zatímco PiS by dostala 29 procent hlasů. Podle listu Gazeta Wyborcza se opozice dostala do čela některého z průzkumů poprvé od dubna 2015, kdy začala voličské ankety ovládat PiS. Ta půl roku poté jasně triumfovala ve volbách a sestavila jednobarevnou vládu.

Náskok si konzervativci, kteří ještě na podzim loňského roku vedli před opozičními stranami o 20 procentních bodů, drželi i po volbách. V posledních měsících se však začal rozdíl zmenšovat, což analytici dávají do souvislosti zvláště s vládní snahou zabránit znovuzvolení bývalého šéfa PO Donalda Tuska do čela Evropské rady.

„Kamínek, který dal do pohybu lavinu, se jmenuje 27:1," komentoval dnes na twitteru výsledek sondáže bývalý levicový premiér Leszek Miller s odkazem na poměr hlasů členských zemí, kterým byl Tusk v březnu v Bruselu zvolen.

Právě tento poměr se v posledních týdnech stal symbolem odporu části polské společnosti před evropskou izolací, do níž podle kritiků šéf PiS a Tuskův odvěký rival Jaroslaw Kaczyński zemi vede.