Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcary zřejmě čeká referendum. Měli by znovu hlasovat o omezení imigrace

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern – Švýcarská vláda dnes navrhla uspořádat referendum o tom, zda by měla země stanovit kvóty na přistěhovalce ze zemí Evropské unie.

Švýcarští voliči pravděpodobně budou znovu hlasovat o tom, zda má země stanovit kvóty na přistěhovalce ze zemí Evropské unie. Švýcaři by hlasovali buď pro, nebo proti takovému opatření. Švýcaři už v roce 2014 těsnou většinou 50,3 procenta podpořili omezení imigrace z EU.

Bern tento závazný výsledek referenda dostal do složité situace, protože Brusel Švýcarsku pohrozil, že případné omezení volného pohybu pro občany unie bude mít dopad na volný přístup alpské konfederace na společný unijní trh. Vláda se proto rozhodla pro mírnější výklad výsledků referenda a loni v prosinci parlament schválil zákon, na jehož základě mají mít výhodu v obsazování volných pracovních míst nezaměstnaní Švýcaři před přistěhovalci.

Proevropští aktivisté, kteří se obávají ukončení volného pohybu občanů EU, kontrovali iniciativou RASA (Raus aus der Sackgasse, Ven ze slepé uličky). Ta má výsledky referenda z roku 2014 - a jejich následné zakotvení do ústavy - definitivně sprovodit ze světa. Podle agentury Reuters by ale i výsledek druhého referenda mohl být těsný, vzhledem k nepřesvědčivé pověsti Evropské unie.

Švýcarská vláda iniciativu odmítá, protože chce mít i nadále ústavní mandát k řízení imigrace, ale sama nenavrhla alternativní návrh, který by prošel parlamentem. Ten nyní musí do dubna příštího roku zaujmout stanovisko k iniciativě RASA, která má být následně podrobena všelidovému hlasování.

Švýcarská ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugaová řekla, že čistá imigrace ze zemí EU a EFTA (Evropského sdružení volného obchodu) klesla z téměř 61.000 v roce 2013 na loňských 38.000. V prvním čtvrtletí tohoto roku tvořila 8560 lidí, což je nejméně za poslední desetiletí.

Témata:  Švýcarsko uprchlíci referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy