Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peklo v kanadském městě, kvůli požáru muselo být evakuováno 80 tisíc lidí +VIDEO

Oheň
Oheň
Foto: Pixabay

Ottawa - 80 tisíc obyvatel kanadského města Fort McMurray muselo být evakuováno kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru. Vláda už nabídla provincii Alberta pomoc, patrně bude nasazena armáda.

Požár v okolí města ležícího v centru ložiska kanadských ropných písků začal hořet již o víkendu, hasiči jej ale až do úterka měli pod kontrolou. Poté se ale kvůli napříznivým meteorologickým podmínkám skokově přiblížil k městu, které začali po výzvě úřadů hromadně opouštět obyvatelé.

Zdroj: YouTube

Hasiči se zatím soustředí především na udržení základního spojení do města, které tvoří most přes řeku Athabasca a silnice číslo 63 směřující na jih. Na silnicích z města se kvůli evakuaci tvořily zácpy a lidé měli problém nacházet pumpy, kde by ještě byly pohonné hmoty. Ty na výjezdech z města poskytovala policie.

"Opustil jsem svou čtvrť, kde hořely domy. Nevím, jestli a kdy se vůbec vrátím," řekl jeden z místních obyvatel Will Gibson, který je zároveň mluvčím společnosti Syncrude, jedné z firem těžící ropné písky.

Albertská premiérka Rachel Notleyová uvedla, že úřady se snaží zajistit evakuaci všech lidí v ohrožených lokalitách a lidé se zdravotními problémy podle ní možná budou transportováni letecky.

Témata:  Kanada oheň

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy