Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Kreml se snáší kritika z USA: Putin mlčí, kolem něj se ale dějí hrozné věci

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

MAGAZÍN - Srdcem čečenského vládce tvrdé ruky Ramzana Kadyrova sotva pohnulo, když se na veřejnost dostaly zprávy, že jeho bezpečnostní složky unášejí a mučí homosexuální muže žijící v této ruské autonomní republice, soudí editorial serveru Washington Post. Vlivný deník v něm kritizuje způsob, jakým Kadyrov, označený za násilnického provinčního bosse, kterému se dostalo požehnání od ruského prezidenta Vladimira Putina, zareagoval na zprávy o uvedených hrůzách.

Jako zvířata

Bezprostředně poté, co moskevské noviny Novaja Gazeta vynesly na světlo situaci, do níž se homosexuálové v Čečensku dostali, Kadyrov zahájil proti deníku tažení, poukazuje Washington Post. Dodává, že na příslušné novináře se snesly výhrůžky, odsouzení a byli přinuceni opustit Rusko.

Novaja Gazeta, známá pro své poukazování na citlivé otázky, dne 1. dubna otiskla článek, ve kterém ukázala, že Kadyrovovy bezpečnostní složky zadržují a popravují homosexuální muže a drží je v hrozivých podmínkách, připomíná americký server. Doplňuje, že čečenští policisté navíc prozrazují jejich sexuální orientaci jejich rodinám, které jsou pobízeny k páchání vražd ze cti.

Ví se o třech gayích, kteří zemřeli, a o stovce dalších, u nichž panuje přesvědčení, že byli zatčeni a jsou zadržováni ve věznici nedaleko města Argun, uvádí prestižní deník. Konstatuje, že od doby, kdy se kauza dostala na veřejnost, se ozvali další homosexuálové, kterým se z věznice podařilo utéct, přičemž promluvili o tom, jak byli mučeni, šikanováni a zastrašováni.    

"Zacházeli s námi jako se zvířaty," cituje editorial slova jedné z obětí, která zveřejnila lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Ta také potvrdila, že k uvedené čistce homosexuálů skutečně dochází.

Rusko ve dvou válkách, které v Čečensku prohloubily zmatek, potlačilo separatistické povstalce v této republice, připomíná Washington Post. Deklaruje, že Kadyrov zde dnes vládne brutální silou a za podpory Kremlu, navíc čečenská společnost je tradičně konzervativní a homosexualita je považována za tabu. Zpráva o čistce tak v Čečensku zaznamenala pozitivní ohlas, podotýká americký server.

Putin je hluchý ke křiku obětí

Dne 3. dubna na setkání politických a náboženských předáků v hlavním městě Groznyj nicméně poradce Kadyrova obvinil moskevské noviny z šíření fám a jejich novináře nazval "nepřáteli naší víry a vlasti," přičemž zaznívala slova o odplatě, píše washingtonský deník. Dodává, že 15. dubna již čečenský ministr pro tisk a informace označil zprávy za "špinavou provokaci" a jen o 4 dny později sám Kadyrov, který se nechal vyfotit v Kremlu s Putinem, odmítl článek jako "provokaci".  

"Putin zůstal klidným. Zdá se, že Kadyrov požívá jistou beztrestnost," kritizuje prestižní deník. Poukazuje, že právě Kadyrovovi muži jsou podezřelí z provedení vraždy ruského opozičního vůdce Borise Němcova v roce 2015, ale ruským orgánům se nedaří dohnat ke spravedlnosti toho, kdo si atentát objednal.

Čistka homosexuálů v Čečensku byla široce odsouzená ze strany Spojených států i dalších zemí, ale ruská komisařka pro lidská práva Taťána Moskalkovová v parlamentním výboru prohlásila, že jde zřejmě o pouhou provokaci a falešné obvinění, uvádí Washington Post. Zdůrazňuje, že ve skutečnosti se jen velmi málo lidí v Rusku odváží Kadyrovovi postavit, o čemž svědčí obavy o život svých novinářů, které vyjádřila Novaja Gazeta.    

"V otevřené a svobodné společnosti by takový řetězec událostí - tajné mučící místnosti, bezmezné pravomoci, zastrašování tisku - byl důvodem k poplachu," zdůrazňuje washingtonský server. Avšak Rusko podle jeho názoru není svobodné a nezdá se, že by se Putin nějak vzrušoval. Ruský prezident tak toleruje brutalitu a nátlak coby nástroje státní moci, je hluchý k výkřikům trpících obětí, uzavírá americký deník.  

Témata:  Rusko Čečensko homosexuálové Vladimír Putin

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy