reklama

Podle Reuters půjde o první návštěvu nezávislého odborníka pověřeného Radou OSN pro lidská práva.

Vyšetřovatelé Spojených národů vydali v únoru 2014 zprávu, v níž uvedli, že zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů. Zpráva upozorňuje na rozsáhlé politické represe v KLDR, včetně poprav a internací v táborech nucených prací s odhadovanými 80.000 až 120.000 politickými vězni.

Upozorňuje také na perzekuce na základě náboženství, rasy a pohlaví, zotročování obyvatelstva, systematické mučení vězňů a sexuální násilí páchané na severokorejském obyvatelstvu.

Severní Korea opakovaně odsuzuje rezoluce Rady OSN pro lidská práva, které označuje za spiknutí organizované Spojenými státy a dalšími "nepřátelskými silami". Zprávy vyšetřovatelů OSN Pchjongjang odmítá s tím, že jsou nedůvěryhodné. Poukazuje především na to, že se zakládají na informacích a rozhovorech shromážděných mimo KLDR a nejsou v nich informace z první ruky. Žádného z vyšetřovatelů OSN ale severokorejský režim do země nevpustil.

Devandasová-Aguilarová má na programu plánované návštěvy severokorejskou metropoli Pchjongjang a provincii Hwanghe namdo. Soustředit by se měla především na postižené děti.