Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova exporadce Flynna prošetřuje inspekce Pentagonu, přijímal prý peníze ze zahraničí

Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Michaela Flynna prošetřuje Úřad generálního inspektora při ministerstvu obrany USA. Na někdejšího bezpečnostního poradce prezidenta Donalda Trumpa padá podezření, že bez povolení vlády přijímal ze zahraničí peníze.

Z Flynnových příjmů mimo jiné vyplývá, že v roce 2015 dostal 45.000 dolarů (1,1 milionu korun) od ruské televize RT za řeč přednesenou na konferenci, kterou tato prokremelská stanice v Moskvě pořádala. Peníze dostával také od letecké dopravní firmy Volga-Dněpr a od americké filiálky ruské softwarové společnosti Kaspersky Lab. Flynnova konzultační firma získala také 530.000 dolarů (13 milionů korun) od společnosti napojené na tureckou vládu.

Jako někdejší armádní důstojník k tomu ale potřeboval souhlas americké vlády. Úřad inspektora, který je nezávislou kontrolní agenturou Pentagonu, nyní prověřuje, zda penzionovaný generál Flynn příslušnou žádost před přijetím peněz vůbec podal.

Elijah Cummings, který je nejvýše postaveným demokratickým poslancem sněmovního výboru pro dohled, uvedl, že právníci Pentagonu v roce 2014 Flynna varovali, aby se pobírání odměn ze zahraničí vyvaroval.

Cummings prohlásil, že osobně neviděl vůbec žádné důkazy o tom, že by Flynn někdy získal vládní povolení k přijímaní peněz ze zahraničí.

Již v úterý Cummings spolu s republikánským předsedou sněmovního výboru pro dohled Jasonem Chaffetzem ve společném prohlášení uvedli, že Flynn mohl přijímáním peněz ze zahraničí porušit americké zákony, za což by mu hrozilo trestní stíhání.

Témata:  USA Rusko Donald Trump Michael Flynn Pentagon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.