Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojeným státům hrozí velmi vážný konflikt s KLDR, přiznává Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump sice preferuje diplomatické řešení současné vyhrocené situace kolem KLDR, zároveň ale připustil, že Spojeným státům hrozí vážný konflikt se Severní Koreou kvůli jejímu jadernému programu a vojenským provokacím.

"Existuje možnost, že dojde k velkému, velkému konfliktu se Severní Koreou. Rozhodně," řekl Trump ve čtvrtek během rozhovoru s agenturou Reuters v Oválné pracovně Bílého domu. "Moc rádi bychom tu záležitost vyřešili diplomaticky, ale je to velmi obtížné," dodal.

Trump v poslední době přitvrdil verbální projevy proti KLDR, posílil námořní přítomnost USA v oblasti Korejského poloostrova a vyhlásil, že hodlá severokorejského vůdce Kim Čong-una přimět, aby upustil od raketových a jaderných testů.

Washington podle prezidenta bude po jižním sousedovi KLDR požadovat uhrazení přibližně miliardy dolarů (25 miliard korun), což jsou náklady odhadované na rozmístění systému THAAD v zemi. Jihokorejské ministerstvo obrany dnes zareagovalo prohlášením, že se nic nemění na původním plánu, podle něhož "rozmístění, provoz a údržbu" zařízení hradí USA.

Trump v rozhovoru ocenil přístup čínského prezidenta k řešení severokorejské otázky. Peking dal v posledních dnech najevo sílící kritiku na adresu Pchjongjangu a podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona Čína KLDR pohrozila, že za provedení jaderné zkoušky uvalí na severokorejský režim jednostranné sankce.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.