Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři se po Francii zaměřili i na Německo. Napadli počítače nadací blízkých CDU a SPD

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Hackeři napadli počítače Nadace Konrada Adenauera (KAS) a Nadace Friedricha Eberta (FES). Obě jsou napojené na německé vládní křesťanské (CDU) a sociální (SPD) demokraty.

Obě nadace naznačily, že se útokům úspěšně ubránily. Šéf Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) Arne Schönbohm nekomentoval tvrzení japonské protivirové společnosti Trend Micro, podle níž za útoky v Německu stojí skupina známá pod jménem Pawn Storm (Útok pěšcem), kterou podle amerických zpravodajských služeb řídí ruská špionáž.

Japonská firma tvrdí, že skupina Pawn Storm, která je známá také pod jmény Fancy Bear a APT 28, napadla také stranu Vpřed! (En marche!) francouzského centristického kandidáta na prezidenta Emmanuela Macrona.

Také v německém případě prý šlo o takzvaný phishing, tedy podvodné techniky používané na internetu s cílem získat citlivé údaje týkající se elektronické komunikace.

Podle některých německých politiků jde o poslední z řady pokusů narušit německé volby a poškodit kancléřku Angelu Merkelovou (CDU), která podporuje zachování sankcí vůči Rusku za jeho roli ve východoukrajinské krizi.

Témata:  hackeři Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy