Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Německo chránit islamistické radikály? Deník upozornil na znepokojivou praxi žadatelů o azyl

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Bývalí bojovníci radikálního hnutí Taliban mohou získat v Evropě ochranu, protože se obávají pronásledování, které by je mohlo čekat v případě návratu do vlasti. Informaci, o které se dříve spekulovalo, teď potvrdil také německý deník Die Welt.

Deník ve čtvrtek uvedl, že stále větší počet Afghánců hledajících azyl v Německu tvrdí, že v minulosti byli členy Talibanu, což může potenciálně zvýšit jejich šance na získání azylu.

Podle Die Welt se žadatelé o azyl mohou sami označit za bývalé bojovníky Talibanu, protože bude automaticky zahájeno vyšetřování jejich zázemí, což zabrání jejich deportaci. Exčlenové Talibanu také tvrdí, že mohou být v Afghánistánu vystaveni mučení nebo trestu smrti. A zákony v oblasti lidských práv Německu zakazují, aby bylo komplicem mučení.

„Členství v Talibanu jako takové nemůže vést k pozitivnímu rozhodnutí o žádosti o azyl,“ uvedl mluvčí z BAMF, německého úřadu pro migraci a uprchlíky. „Avšak v případě bezprostředního porušování lidských práv vzhledem k předchozímu členství, je možné v jednotlivých případech uvažovat o udělení ochrany.“

BAMF také uvedl, že již dostal na stůl tisíce žádostí o azyl. A značný počet z nich byl od osob, které o sobě tvrdily, že jsou bývalí bojovníci. Téměř 13.000 afghánských žadatelů o azyl v současné chvíli čelí deportaci z Německa.

Témata:  Německo uprchlíci Tálibán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.