Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko z Trumpa nadšené není: V rusofobii je ještě horší než Obama, zní z Moskvy

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Moskva - Očividné sympatie převládající v Rusku během volební kampaně Donalda Trumpa a po lednové inauguraci vystřídaly stížnosti na "beznadějnou situaci" v rusko-amerických vztazích a varování před jejich dalším zhoršením.

Skepticky a bez sentimentu hodnotí ruští politici a komentátoři prvních 100 dnů Trumpa v úřadu prezidenta Spojených států.

Šéfka horní sněmovny Valentina Matvijenková soudí, že vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou "nejhorší v novodobé historii". Nejvlivnější ruská politička ale neztrácí naději. "Sto dnů je na hodnocení krátká doba, tým ještě není pohromadě, je třeba čas," řekla agentuře RIA Novosti.

Ještě v únoru podle vlivného senátora France Klinceviče "převládaly naděje na spolupráci obou zemí v boji s radikálním islamismem," které ale prý definitivně zmařil americký raketový útok na syrskou leteckou základnu. Rusko už nemá naději na zlepšení situace, řekl dnes senátor agentuře TASS.

Podle Klinceviče zaujal Trump vůči Rusku ještě méně přátelský postoj než jeho předchůdce Barack Obama. "Bez přehánění lze říct, že pokud jde o rusofobii, je Trump papežštější než papež a překonává i svého předchůdce. Má předpověď do budoucna není optimistická - může být ještě hůř," konstatoval ruský politik.

Ruská státní média v těchto dnech publikují americké průzkumy svědčící o nízké popularitě prezidenta Trumpa, o negativních názorech Američanů na současné Rusko nebo naopak o nesouhlasu amerických občanů s politikou Bílého domu vůči Moskvě. Čtvrteční informaci listu Kommersant o květnovém termínu rusko-amerického summitu Kreml obratem dementoval s tím, že žádná dohoda o uspořádání schůzky neexistuje.

Témata:  Rusko Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy