Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volba francouzského prezidenta? Většina Němců podporuje Macrona

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Z aktuálního průzkumu pro televizi ZDF vyplývá, že Němci v 2. kole francouzských prezidentských voleb fandí Emmanuelu Macronovi. Pro centristu se jich vyslovilo 77 procent, naopak nacionalistku Marine Le Penovou si v Elysejském paláci přeje jen osm procent dotázaných.

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb se uskuteční 7. května, favoritem je Macron, který dostal nejvíce hlasů už v prvním kole. O tom, že bude výsledek voleb důležitý pro Evropu, je v Německu přesvědčeno 92 procent lidí.

Pro Le Penovou by se z voličů stran, které mají šanci obstát v německých parlamentních volbách, většinově vyslovili jen příznivci Alternativy pro Německo. Le Penové by dali 34 procent hlasů, Macronovi procent 31. Více než třetina z nich neví, pro koho by hlasovala.

Němci se vyjadřovali i k brexitu. Téměř polovina dotázaných (49 procent) si myslí, že by unie vůči Londýnu neměla dělat velké ústupky a prakticky třetina (32 procent), že by EU neměla dělat ústupky vůbec žádné.

Pro ukončení přístupových rozhovorů s Tureckem po tamním referendu se vyslovilo 58 procent Němců.

Témata:  Německo Marine Le Pen průzkumy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy