Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež v Egyptě: Duchovní musejí společně odmítnout násilí a náboženský extremismus

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Papež František je na historické návštěvě Egypta. Při té příležitosti uvedl, že se všichni duchovní vůdci musejí sjednotit v odmítnutí náboženského extremismu. Papeže čekalo na úvod návštěvy na letišti diplomatické přijetí na červeném koberci. 

Hlava katolické církve se již setkala s prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a imámem vlivné káhirské mešity Al-Azhar šajchem Muhammadem Ahmadem Tájibem i patriarchou koptské křesťanské církve Tavadrosem II.

#PopeFrancis has arrived at Al Azhar conference center for International Peace Conference. pic.twitter.com/xghP7IBciw

— Catholic News Svc (@CatholicNewsSvc) 28. dubna 2017

František přijel do Egypta jako druhý papež v moderní historii. Před ním zemi navštívil Jan Pavel II. v roce 2000. Nyní ale hlava katolické církve dorazila jen necelý měsíc poté, co si teroristické útoky na koptské křesťany vyžádaly 45 životů a v Egyptě proto platí tříměsíční výjimečný stav.

V Egyptě platí výjimečný stav kvůli předvelikonočním atentátům na tamní křesťany. „Řekněme ještě jednou silné a jasné ne každé formě násilí, odplaty a nenávisti páchané ve jménu náboženství nebo ve jménu božím," prohlásil papež podle agentury Reuters na mírové konferenci v mešitě Al-Azhar. Jeho slova pronesená v přítomnosti islámských duchovních opakovaně přerušil potlesk.

Před zástupci egyptské vlády papež vyzdvihl význam Káhiry pro zmírnění napětí na celém Blízkém východě. "Egypt má jedinečný úkol: posílit také mír v regionu, i když je slepým násilím zraňován na vlastní půdě," řekl. Ocenil i fakt, že Egypt poskytuje útočiště miliónům uprchlíků z Blízkého východu i subsaharské Afriky a že se je snaží začlenit do společnosti.

Hlava katolické církve také před Sísím a diplomaty z celého světa vyzvala k bezpodmínečnému respektu k lidským právům včetně svobody slova a vyznání. Mezinárodní nevládní organizace Sísího obviňují, že tvrdě potlačuje nejen islamistické, ale jakékoliv opoziční projevy.

Tavadros II. podle Ahram Online popsal návštěvu Františka jako nový krok na cestě k lásce a míru mezi národy. Ocenil papežovu snahu o mezináboženský dialog a to, že jej František přijal ve Vatikánu krátce po svém jmenování do čela katolické církve.

Podle agentury AP vyjel František k prezidentskému paláci v obyčejném voze se staženým okénkem, jako při jiných zahraničních návštěvách tedy odmítl pancéřovaný „papamobil". Dostal také květiny od chlapce a dívky.

„Papež míru v Egyptě míru," stálo podle Reuters na jednom z transparentů, které měli lidé vítající Františka na jeho cestě z letiště do centra Káhiry. Silnice, jimiž papež projížděl, střežili vojáci a armádní vozy.

Témata:  Papež František Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy