Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podpořil zbraňovou lobby. V Bílém domě máte přítele, já se za vás postavím, slíbil

USA
USA
Foto: Pixabay

Atlanta – Na výroční konferenci Národní asociace držitelů zbraní (NRA) v Atlantě dnes mezi řečníky vystoupil také americký prezident Donald Trump. Slíbil přitom vlivné zbraňové lobby jeho bezvýhradnou podporu. Trump je prvním úřadujícím prezidentem USA od dob Ronalda Reagana, který se takovéto konference NRA zúčastnil.

Trump s odkazem na druhý dodatek ústavy USA, který zaručuje právo vlastnit a nosit zbraň řekl, že bude chránit svobody Američanů. „Jste mými přáteli, to mi můžete věřit," citovala Trumpa agentura DPA.

„Vy jste se postavili za mě a já se postavím za vás," uvedl s odkazem na svou prezidentskou kampaň, ve které ho proti demokratické kandidátce Hillary Clintonové asociace podpořila. Dodal, že organizace má nyní v Bílém domě skutečného přítele a že osm let útoků proti druhému ústavnímu dodatku skončilo.

Bývalý demokratický prezident Barack Obama a také Trumpova volební sokyně Clintonová volali po regulaci střelných zbraní. Zdůvodňovali to mimo jiné střeleckými incidenty v amerických školách či vysokým počtem násilných činů spáchaných střelnými zbraněmi.

Témata:  USA Donald Trump zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy