Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea otestovala další balistickou raketu. To je špatné, zlobí se Trump

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - V době mimořádně vyostřených vztahů mezi KLDR a Spojenými státy otestovala Severní Korea další balistickou raketu. Stalo se tak dnes brzy ráno místního času (pátek 22:33 SELČ), zkouška nebyla úspěšná.

Testy raket zapovídají Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN, KLDR ale tyto zkoušky přesto pravidelně provádí.

Raketa byla vystřelena z oblasti severně od metropole Pchjongjangu, uvedla agentura Jonhap. CNN informovala, že šlo patrně o raketu středního doletu typu KN-17. Liší se zprávy o tom, zda dosáhla Japonského moře. Podle zdroje CNN vybuchla ještě nad pevninou, jiné zdroje uvádějí, že se rozpadla nad vodou. Mluvčí americké armády uvedl, že raketa neopustila severokorejské území a že pro Spojené státy nepředstavovala hrozbu.

CNN spočítala, že od nástupu Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA na začátku roku byl nejnovější test už devátý. "Svým raketovým testem, byť neúspěšným, projevila Severní Korea neúctu k přáním Číny a jejího váženého prezidenta (Si Ťin-pchinga). To je špatné," napsal Trump na twitteru.

Pentagon vyslal do oblasti americkou letadlovou loď USS Carl Vinson jako ukázku síly amerického námořnictva.

Peking dal v posledních dnech najevo sílící kritiku na adresu Pchjongjangu a podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona Čína KLDR pohrozila, že za provedení jaderné zkoušky uvalí na severokorejský režim jednostranné sankce. Trump v rozhovoru s Reuters, zveřejněném v pátek, ocenil přístup čínského prezidenta k řešení severokorejské otázky.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí test označilo za "očividné" porušení rezolucí OSN a nejnovější ukázku "agresivity a lehkomyslnosti" Severní Koreje.

Jen několik hodin před severokorejským testem se v pátek kvůli KLDR sešla Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN António Guterres jednání rady vyslovil obavy z možného vojenského konfliktu na Korejském poloostrově. Tillerson varoval, že hrozba severokorejského jaderného útoku je naprosto reálná, a vyzval, aby OSN uvalila na Pchjongjang nové sankce.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy