Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusku hrozí národní katastrofa: Vláda schválila strategický plán boje s infekcí HIV

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - V Rusku je oficiálně zaregistrováno kolem 800.000 lidí nakažených virem HIV, každý rok je ohlášeno 100.000 nových případů. Realita bude ale mnohem děsivější. Vláda proto schválila strategický plán boje s šířením HIV s cílem zastavit "národní katastrofou".

Plán předpokládá aktivní vyhledávání osob nakažených virem, sociální a psychologickou podporu nemocných AIDS a zvýšenou péči o těhotné ženy a děti v rodinách postižených nákazou.

Posílena má být zejména kontrola šíření viru HIV, a to především ve věznicích, které jsou podle ruských epidemiologů jedním z hlavních zdrojů nákazy.

Vláda hodlá důrazně zakročit i proti takzvaným "HIV disidentům", což jsou členové v Rusku dosti rozšířeného hnutí popíračů infekce HIV a choroby AIDS.

Experti předpovídají, že každých pět let se počet nakažených v Rusku zvyšuje o 100 procent. Kommersant citoval slova šéfa ruského Federálního střediska pro AIDS Vadima Pokrovského, který odbornou veřejnost varoval, že Rusko v důsledku šíření viru HIV "stojí na prahu národní katastrofy".

Témata:  Rusko HIV (RNA virus z rodu lentivirus) nemoc

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy