Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další země se bojí smrtícího úderu: KLDR by mohla zaútočit i na nás

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Sydney – Severní Korea dělá vrásky celé řadě zemí světa. Z tichomořského regionu přichází další varování – podle australského premiéra Čína neuplatňuje dostatečný tlak na severokorejského vůdce Kim Čong-una. Tvrdí také, že Pchjongjang je ‚skutečná hrozba‘ pro mír a stabilitu.

Australský premiér Malcolm Turnbull varoval, že Severní Korea by mohla zahájit jaderný útok na své sousedy a dodává, že Čína nevyvíjí dostatečný tlak na režim.

Jeho varování přichází poté, co severokorejský ministr zahraničí Ri Yong-Ho apeloval na Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) a žádal podporu v době rostoucího napětí mezi Pchjongjangem a Spojenými státy. Ri řekl, že Korejský poloostrov je na „pokraji války“.

S tím souhlasí i Turnbull. „Je zde možnost i riziko, že by Severní Korea mohla zaútočit na své sousedy,“ řekl Turnbull v pátek. „To je důvod, proč je vynakládáno tolik úsilí, aby bylo zastaveno toto nezodpovědné a nebezpečné chování ze strany severokorejského režimu. Je skutečnou hrozbou pro mír a stabilitu v regionu a na celém světě,“ upozornil.

Turnbull říká, že i když byla Severní Korea často předmětem satiry, přesto má jaderné zbraně a pravidelně vyhrožuje, že je použije. „Jejich hrozby se mohou někdy jevit jako teatrální a přes čáru a byly předmětem satiry, ale mohu vás ujistit, že moje vláda bere... hrozby KLDR velmi vážně,“ řekl.

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí již dříve varoval Austrálii před budoucím jaderným úderem poté, co ministryně zahraničních věcí Julie Bishopová komentovala australské sankce proti Severní Koreji.

Turnbull připomíná, že Austrálie nemůže nasadit obranný systém (THAAD), jako je ten, který používají Spojené státy v Jižní Koreji, ale přesto jsou v zemi vyvíjeny v reakci na hrozbu obranné systémy. „Jak se vyvíjejí hrozby, bude se vyvíjet i naše reakce na ně, ale v tuto chvíli nemůžeme nasadit THAAD systém,“ řekl s tím, že na KLDR musí zatlačit především Čína.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull Severní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy