Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč muslimský konvertita Masood útočil v Londýně? Policie odhalila jeho poslední slova před smrtí

Britská policie, ilustrační fotografie
Britská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Londýn - Při březnovému teroristickému útoku před Westminsterským palácem Brit Khalid Masood zabil pět lidí - včetně policisty ve službě. K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Server The Independent teď s odkazem na poslední zprávu atentátníka poodhaluje motiv útoku.

Server zjistil, že vrah nechal svou poslední zprávu na chatu aplikace WhatsApp. Ta odhaluje jeho motivaci, která vedla až ke smrtícímu útoku ve Westminsteru. Poslední vzkaz Masooda odhalily bezpečnostní složky.

Ve zprávě, kterou poslal jen pár minut předtím, než začalo krvavé řádění, při kterém 5 lidí zemřelo a 50 dalších bylo zraněno, 52letý muslimský konvertita uvedl, že vede džihád ze msty kvůli západním vojenským akcím v muslimských zemích na Středním východě.

Osoba, která obdržela zprávu, byla do detailů vyslýchána, ale nakonec byla propuštěna, protože policie a MI5 dospěly k závěru, že není součástí útoku a měla žádné předchozí informace o tom, co se stalo 22. března v centru Londýna.

Dvaapadesátiletý atentátník Khalid Masood v březnu najel autem do lidí u Westminsterského mostu. U budovy parlamentu pak způsobil nožem smrtelná zranění policistovi. Policie poté útočníka zabila.

Podle britských médií byl Masood také uveden jako kontaktní osoba na letácích pro web calltoislam.com, až do minulého týdne hlavní internetovou stránku islámského centra v Lutonu. Středisko v Lutonu je podle něj jedno z nejradikálnějších v zemi.

Témata:  Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně Khalid Masood policie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy