reklama

Americký prezident v projevu řekl, že občané Spojených států jsou jediní, komu zachovává loajalitu. Sto dnů od lednové prezidentské inaugurace uplynulo právě dnes a Trump již předem prohlásil, že dnešní večer plánuje strávit s těmi, kteří ho do úřadu zvolili a kteří podle průzkumů veřejného mínění nadále setrvávají na jeho straně.

Trump, jenž obviňuje média ze lží, se rozhodl nezúčastnit se dnešní výroční večeře pořádané asociací korespondentů v Bílém domě, jíž se v minulosti prezidenti tradičně účastnili. Trump je prvním prezidentem od roku 1981, který na akci nepřijde.

Místo toho večer stráví mezi voliči ve státě Pensylvánie, kde ve volbách získal 48 procent hlasů. Bylo to poprvé, co tento stát podpořil republikánského kandidáta od roku 1988, kdy místní hlasovali pro George Bushe staršího, napsala agentura AP. V metropoli státu Harrisburgu vystoupí Trump na shromáždění svých stoupenců.

"Společně vidíme, jaké úspěchy jsou možné, když stavíme Američany na první místo," prohlásil v rozhlasovém projevu Trump. "Proto jsem nařídil odstoupení USA od transpacifické smlouvy. Ten den byl rozhodujícím okamžikem pro naši zemi. Upozornil totiž ostatní země světa, že američtí dělníci již nebudou zrazováni," dodal.

Trump se dnes večer (místního času) chystá podepsat výnos nařizující ministerstvu obchodu a Úřadu obchodního zmocněnce USA (USTR), aby přezkoumaly americké obchodní dohody. Cílem je zjistit, zda obchodní partneři Spojených států a Světová obchodní organizace jsou vůči USA spravedlivé, uvedla agentura AP.

Liberální média v hodnocení prvních 100 dní Donalda Trumpa poukázala na to, že se prezidentovi nedaří plnit nejvýznamnější sliby, které dal v předvolební kampani. Neprosadil mimo jiné v Kongresu zrušení a nahrazení zdravotní reformy známé jako Obamacare, kvůli otázkám kolem financování je nejasný také osud výstavby zdi na hranicích s Mexikem.

I kritici prezidenta USA ale připouštějí, že některým svým předvolebním slibům Trump dostál. Prosadil zvolení nového ústavního soudce, vydal několik exekutivních příkazů omezujících regulaci podnikání a ochranu životního prostředí a oznámil již zmíněný odchod od transpacifické obchodní smlouvy.