Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pozval do Bílého domu filipínského prezidenta Duterteho

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump v sobotu telefonicky hovořil se svým filipínským protějškem a pozval ho do Bílého domu. Rodrigo Duterte je znám svými kritickými a nezřídka vulgárními výroky na adresu Západu.

Spojené státy v minulosti kritizovaly kontroverzního filipínského prezidenta za protidrogové tažení, při němž bylo od léta zabito na 9000 lidí. Duterte v prosinci ohlásil "rozchod se Spojenými státy". Do Washingtonu tehdy vzkázal, aby se připravili na možné zrušení smlouvy, která Pentagonu umožňuje rozmístit na Filipínách zbraně.

"Vazby mezi členskými zeměmi ASEAN a Západem by mohly být silnější a produktivnější, pokud se naučíme navzájem respektovat nezávislost a navzájem se budeme považovat za suverénní," řekl Duterte v sobotu na summitu zemí ASEAN.

Bílý dům po sobotním telefonátu neupřesnil, kdy by se schůzka ve Washingtonu měla uskutečnit. Trump navštíví Filipíny v listopadu, kdy se zúčastní dvou summitů asijských států.

V sobotním telefonátu Trump a Duterte hovořili kromě jiného o nebezpečí, které představuje Severní Korea.

Témata:  Donald Trump Rodrigo Duterte USA Filipíny Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy