Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko kritiku EU neposlouchá, na hranici vybudovalo "chytrý" plot proti migrantům

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť – Maďarsko v pátek oznámilo, že dokončilo výstavbu druhého plotu proti migrantům na srbské hranici. Tato „chytrá“ bariéra je vybavena nočními kamerami, tepelnými a pohybovými senzory a reproduktory, které vysílají zprávy z pěti jazycích, informuje agentura AFP.

„Maďarsko musí bránit své hranice, a schengenské zóny současně,“ cituje agentura Karolyho Kontrata, státního tajemníka ministerstva vnitra, který vystoupil na tiskové konferenci v obci Röszke na maďarské jižní hranici.

V roce 2015 prošlo Maďarskem více než 400.000 migrantů – bylo to v době před vybudováním prvního plotu, uzavřením dohody mezi Evropskou unií a Tureckem a dalšími opatřeními, které výrazně zpomalily příliv běženců.

Budapešť byla za výstavbu plotu kritizována. Maďarsko však říká, že nový dva metry vysoký plot na vnější hranici schengenského prostoru je připraven na očekávaný nárůst počtu migrantů, který by mohl přijít později v tomto roce kvůli možnému rozpadu dohody mezi EU a Tureckem.

Kontrat také řekl, že se bloku nepodařilo vybudovat hotspoty pro žadatele o azyl v Libyi, ani vracet lodě přepravující migranty do Evropy z Afriky.

Plot postavilo 700 vězňů. Premiér Viktor Orban řekl v pátečním rozhlasovém rozhovoru, že posílený hraniční plot by měl „zajistit bezpečnost Maďarska po dlouhou dobu“. Politik, který označuje imigraci za „jed“ a „trojského koně terorismu“, je nejen Bruselem, ale i lidskoprávními skupinami za jeho přístup k migraci kritizován.

Nový maďarský zákon umožňuje automatické zadržení všech žadatelů o azyl, kteří vstupují do země, v táborech „tranzitní zóně“, které jsou vybudovány z kontejnerů. Lidé mohou odejít jen tehdy, pokud se vrátí do Srbska.

Tento týden také zahájila EU právní kroky proti Maďarsku kvůli právním předpisům, které se podle kritiků zaměřují na Central European University v Budapešti, vysoce respektovanou univerzitě založenou miliardářem Georgem Sorosem. Orbán v pátek označil miliardáře maďarského původu, který financuje nespočet nevládních organizací v celém regionu, za „veřejného nepřítele“, který se snaží oslabit Evropu tím, že podporuje imigraci.

Témata:  Maďarsko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy