Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řady Hrdinů Ruska se rozrůstají, dočkají se i bronzové busty

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Syrské tažení zvýšilo i počty nositelů nejvyššího ruského vyznamenání, napsal dnes ruský list Kommersant. Ruské ministerstvo obrany se však jen velmi neochotně vyjadřuje ke konkrétním jménům oceněných. Kromě zlaté hvězdy se Hrdinové Ruska dočkají také bronzové busty ve svém rodišti.

Zlatou hvězdu Hrdiny Ruska prezident Vladimir Putin tajným rozkazem udělil posmrtně i zesnulému náčelníkovi vojenské rozvědky GRU. Igor Sergun zemřel náhle počátkem ledna, podle oficiální zprávy na srdeční selhání během pobytu v rekreačním středisku u Moskvy. Americká konzultační zpravodajská agentura Stratfor ale tvrdila, že Sergun zemřel v Libanonu, navíc v jiné době, než se oficiálně uvádí. Mluvčí Kremlu to ale obratem popřel.

Jedním z vyznamenaných náměstků za úspěchy v syrské operaci je podle deníku i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, druhým náčelník týlu Dmitrij Bulgakov. "Je možné, že Valerij Vasiljevič (Gerasimov) se na moskevské přehlídce (9. května) objeví už se zlatou hvězdou," řekl listu zdroj z ministerstva obrany. To se odmítlo oficiálně vyjádřit, s odvoláním na důvěrnost údajů.

Za syrské tažení podle dostupných údajů dostalo Hrdinu Ruska šest vojáků: náčelník štábu centrálního vojenského okruhu Alexandr Dvornikov, který velel ruským vojskům v Sýrii, průzkumník Vadim Bajkulov, plukovník letectva Viktor Romanov a major Andrej Ďjačenko.

Posmrtně Putin vyznamenal Olega Peškova jako velitele bombardéru, který loni v listopadu sestřelily turecké stíhačky, a nadporučíka speciálních sil Alexandra Prochorenka, který přišel o život 17. března, když naváděl ruské letouny na cíle v Palmýře, ale obklíčili jej bojovníci Islámského státu.

Témata:  Rusko Vladimír Putin ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy