Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický se sejde s Mattisem, budou jednat o modernizaci armády

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický bude se svým americkým protějškem Jamesem Mattisem jednat o bezpečnostní situaci nebo o modernizaci české armády. Stropnický to řekl ČTK.

Bavit by se mohli i o nákupu vojenských vrtulníků, americká společnost Bell je jedním z vážných uchazečů o mnohamiliardový tendr.

Bilaterální schůzka se bude konat v úterý v Pentagonu ve Washingtonu. Do USA měl původně na přelomu dubna a května jet i prezident Miloš Zeman, jeho setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ale bylo odloženo. "My jsme tu cestu připravovali paralelně s cestou pana prezidenta, protože jsme tu 'bilaterálku' opravdu potřebovali," řekl Stropnický.

S americkým generálem bude Stropnický mluvit o celkové bezpečnostní situaci včetně otázky Blízkého východu a vztahů s Ruskem. Bavit se ale mohou i o Turecku po referendu nebo o problémech spojených s KLDR.

"Kromě toho to budou také bilaterální záležitosti, určitě se bude mluvit o aliančních povinnostech, ať už to jsou finance, náš příspěvek do misí nebo budování schopností naší armády, modernizace naší armády," řekl Stropnický.

Podle tiskového mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška budou ministři mluvit i o působení českých a amerických vojáků v koaličních operacích v Afghánistánu. Česká armáda tam hlídá spojeneckou základnu Bagrám, trénuje afghánské piloty vrtulníků a působí tam její polní chirurgický tým, nebo v Iráku, kam poslala letecké poradce a lékaře. "Dalším bodem bude spolupráce v rámci NATO a nadcházející alianční summit hlav států v Bruselu 25. května," dodal Pejšek.

Témata:  Martin Stropnický Armáda České Republiky U.S. ARMY James Mattis

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy