Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá se obří podvod? Venezuelský prezident Maduro svolal ústavodárné shromáždění

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro podepsal dekret o svolání ústavodárného shromáždění, které by mohlo přepsat základní zákon země. Podle opozice se chystý "obrovský podvod", aby se hlava státu udržela u moci. Jihoamerická země se již měsíce potýká s politickou a ekonomickou krizí.

Maduro na jednání vlády podle agentury AP neupřesnil, jakým způsobem bude shromáždění vytvořeno a kdy by se mohlo sejít. Zdůraznil nicméně, že rozhodovat budou "pracující", a ne politické strany.

Dříve na prvomájové manifestaci šéf státu hovořil o tom, že z 500 členů shromáždění má asi 200 až 250 volit přímo dělnická třída a další části společnosti, například zdravotně postižení, zbytek má být zvolen podle územního principu. "Nechci občanskou válku," řekl na manifestaci Maduro.

Střety s policií během protivládních demonstrací, požadujících Madurovo odstoupení, si od počátku dubna vyžádaly skoro tři desítky mrtvých, asi 400 zraněných a asi 1600 lidí bylo zatčeno. Opozice obviňuje z násilí Madurovy ozbrojené stoupence. Demonstrace pokračovaly i v pondělí: v Caracasu pořádkové síly použily slzný plyn, zatímco demonstranti odpovídali házením kamení a dav skandoval "Svobodu, svobodu!".

Vůdce opozice Henrique Capriles vyzval národ vyjít do ulic, aby zabránil "diktátorovi Madurovi" a jeho klice "spáchat ústavní podvod". "Maduro chystá podfuk, aby se vyhnul všeobecným, přímým a tajným volbám, zatímco lid va ulicích požaduje respektovat ústavu. Maduro nesvolává ústavodárné shromáždění, o kterém pojednává ústava, ale maskuje probíhající státní převrat proti demokracii," prohlásil předseda parlamentu Julio Borges.

Ústavodárné shromáždění v roce 1999 úspěšně použil Madurův předchůdce Hugo Chávez. Jeho přívrženci shromáždění skutečně ovládli, byli však zvoleni v celostátních volbách, tedy nikoliv způsobem, o jakém hovořil Maduro.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy