Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je nestálý a nepředvídatelný. Musíme změnit naši politiku na Blízkém východě, zní z Londýna

Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Výbor pro zahraniční vztahy britské Sněmovny lordů doporučil změnu politiky k Blízkému východu. Londýn by se také měl distancovat od "nestálého a nepředvídatelného" vedení amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Bývalí členové vlády, poradci a diplomaté upozornili, že britská zahraniční politika příliš spoléhá na amerického prezidenta, a vyzvali vládu, aby v případě Blízkého východu svou politiku zcela revidovala. K členům výboru patří bývalý člen konzervativního kabinetu David Howell nebo poradci někdejšího ministra zahraničí Williama Haguea či premiéra Gordona Browna.

Britskou politiku k Sýrii zpráva výboru označuje za "zmatečnou a nejasnou". Výbor doporučuje navázat nové svazky v oblasti Perského zálivu.

"Ve světě, v němž už automaticky USA nedominují a nezajišťují bezpečnost oblasti, není správné zastávat trvale stanovisko 'vše bude v pořádku, když budeme souhlasit s USA'," řekl Howell. USA popsal jako "divokou kartu" a dodal: "Musíme opravdu myslet sami za sebe. Blízký východ se změnil a britská politika na to musí reagovat. V době, kdy se Británie připravuje vystoupit z Evropské unie a kdy USA uplatňují v regionu novou a nejistou politiku, si nemůžeme myslet, že naše bývalá strategie bude stačit."

Zpráva konstatuje, že se Británie dosud spoléhala na informace Saúdské Arábie o tom, jak jsou britské zbraně používány v Jemenu, což ale není v souladu s povinnostmi souvisejícími s obchodem se zbraněmi. Pokud Rijád podle zprávy nebude schopen poskytnout více informací o používání britského arzenálu v Jemenu, doporučuje se pozastavit prodej určitých zbraní.

V otázce vyřešení palestinského problému a ve vztazích k Íránu podle lordů zaujal americký prezident "nekonstruktivní stanovisko, jež může konflikt dále vystupňovat". Zpráva doporučuje, aby Británie a Evropa zmírnily bankovní omezení pro Írán, i když se USA nepřipojí.

Témata:  Velká Británie Donald Trump USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy