Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v USA: Překladatelka československého původu zradila FBI, v Sýrii se vdala za člena IS

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

New York - Někdejší překladatelka FBI Daniela Greeneová, narozená v někdejším Československu, se před třemi lety v Sýrii provdala za německého rappera Denise Mamadoua Cusperta, který se přidal k Islámskému státu (IS). Uvedl to dnes americká CNN.

Daniela Greeneová lhala FBI o tom, kam jede. Podle soudních záznamů uvedla, že její cesta je „osobní dovolená“ a svému americkému manželovi řekla, že jede navštívit rodiče do Mnichova. Namísto toho odletěla do Istanbulu. Odtud se tak dostala až do Sýrie, kde varovala svého nového manžela, že je předmětem šetření, uvádí CNN s odkazem na federální soudní záznamy. Její příběh podle serveru odhaluje poněkud „trapné porušení národní bezpečnosti u FBI“ v době, kdy se nejen tato organizace pokouší ze svých řad vykořenit příznivce IS.

Greeneová se narodila v Československu, ale vyrůstala v Německu. Do USA se dostala poté, co si v Německu vzala amerického vojáka. K FBI byla přijata  v roce 2011 díky znalosti němčiny a pro agenturu pracovala jako lingvistka a překladatelka.

Problém nastal roce 2014, kdy měla vyslýchat jednoho z podezřelých radikálů. Nešlo jen tak o někoho, tímto zadrženým byl Deso Dogg, rodným jménem Denis Mamadou Gerhard Cuspert - německý rapper, který k islámu konvertoval poté, co málem zemřel při autonehodě. Přibližně po dvou letech od ukončení své hudební kariéry odjel bojovat do Sýrie proti vládě Bašára Asada. Kvůli jeho on-line aktivitám, které měly za cíl získávat nové bojovníky IS, se dostal do hledáčku bezpečnostních složek a orgánů bojujících proti terorismu hned na dvou kontinentech.

V Sýrii byl znám jako Abu Talha al-Almani. V jedné ze svých písní vychvaloval Usámu bin Ládina, vyhrožoval bývalému prezidentovu Baracku Obamovi gestem naznačujícím podřezání krku a objevil se v propagačních videích, včetně jednoho, kde držel čerstvě useknutou lidskou hlavu. V bojích za IS nakonec také zemřel. 

Greeneová ještě v roce 2014 uprchla do Sýrie, kde si Cusperta vzala. Něj několik týdnů po svatbě si ale uvědomila, jakou chybu udělala a utekla zpět do USA: Okamžitě byla zatčena a souhlasila, že bude spolupracovat s úřady. Přiznala se k nepravdivým prohlášením spojeným s mezinárodním terorismem a byla odsouzena ke dvěma rokům ve federálním vězení. Propuštěna byla loni v létě.

Podle CNN Greeneová svému novému manželovy prozradila některé utajované informace, čeho se měly týkat ale není jasné. FBI však uvedla, že ihned přijala opatření, aby vyzrazení těchto informací nepředstavovalo hrozbu pro národní bezpečnost.

„Znamená pro FBI neskutečnou ostudu, o tom není pochyb,“ uvedl pro CNN bývalý zaměstnanec ministerstva zahraničních věcí USA John Kirby. Podle něj zřejmě měla pro vstup do Sýrie povolení vůdců IS, protože ti, kteří se do regionu pokouší dostat zvenčí, se vystavují riziku, že jim bude useknuta hlava. „Všichni museli být koordinováni,“ dodal Kirby.

Až do teď byl celý příběh, včetně soudních dokumentů, utajen. Ve chvíli, kdy vyšetřovatelé ukončili spolupráci s Greenovou, požádali soud o odtajnění některých materiálů. Sama Greeneová se o věci bavit nechce, na žádost CNN o rozhovor odpověděla, že pokud by tak udělala, její rodina se dostala do ohrožení.

Témata:  Islámský stát FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy