Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o evidenci Babiše u StB skončí u slovenského ústavního soudu

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Bratislava - Slovenský ústavní soud přijal stížnost Ústavu paměti národa (ÚPN) vůči rozhodnutí tamních soudů, že nynější český ministr financí Andrej Babiš je v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněně.

Ústavní stížnost podal ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, letos v březnu. Není známo, kdy ústavní soudci o návrhu ÚPN definitivně rozhodnou. Pokud by ÚPN vyhověli, spor ohledně evidence Babiše u StB by se vrátil na obecné soudy.

Podle dřívějšího vyjádření ÚPN jsou rozhodnutí bratislavského krajského soudu i slovenského nejvyššího soudu nezákonná, protože bývalí příslušníci StB, kteří svědčili pro Babiše, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

Právě výpovědi zmiňovaných svědků byly klíčové již v líčení před okresním soudem, který žalobě Babiše v roce 2014 vyhověl.

Nejvyšší soud v odůvodnění svého rozhodnutí napsal, že výslech bývalých příslušníků StB, aniž byli předtím zbaveni mlčenlivosti, je sice podstatným porušením zákona, ale že ho lze dodatečně napravit, což nejvyšší soud také udělal. Nejvyšší soud během posuzování takzvaného dovolání ÚPN sám požádal slovenského ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti zmiňovaných svědků a ministr žádosti vyhověl.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. V minulosti opakovaně uvedl, že jako pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity firmy.

Témata:  Andrej Babiš Slovensko StB

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy