Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko Turecku nevydá další skupinu uprchlých vojáků

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Atény - Řecko už v dubnu zamítlo vydání tří tureckých vojáků do Ankary a dnes rozhodlo stejně v případě dalších tří. Justice ještě řeší osud posledních dvou vojáků.

Podle Turecka patří skupina osmi vojáků k pučistům, kteří se loni v červenci pokusili svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Prokurátor dnes u soudu prohlásil, že Ankara mužům nezaručuje spravedlivý soud. "Mohou tam být vystaveni mučení a nelidskému zacházení," sdělil.

Tři majoři, tři kapitáni a dva četaři zažádali v Řecku o azyl. Vojáci popírají obvinění, která proti nim vznáší Turecko. Kauza ještě víc zhoršila už tak pošramocené vztahy mezi Ankarou a Aténami.

Z Turecka uprchlo zejména do Evropy mnoho tureckých vojáků a požádali o azyl. Při čistkách bylo propuštěno z práce nebo suspendováno přes 100.000 státních zaměstnanců, ve vězení je více než 40.000 lidí.

Témata:  Řecko Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy