Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál německého vojáka: Armáda roky věděla, že je extremistou

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Nadporučík německé armády Franco A. (28) chystal podle vyšetřovatelů teroristický útok, který chtěl svalit na uprchlíky. Nyní se ukazuje, že armáda už před několika roky měla jasné indicie o tom, že je pravicovým extremistou, ale nic nepodnikla.

Franco A. se na konci roku 2015 nechal v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod odhalily. Nelegálně si také sehnal zbraň. Měl dokonce seznam možných obětí, na němž byl podle listu Tagesspiegel například ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD) nebo bývalý prezident Joachim Gauck.

Skandál, jehož dopady pociťuje i ministryně obrany Ursula von der Leyenová (CDU), prohlubuje fakt, že nejpozději v roce 2014 armáda věděla o pravicově extremistickém smýšlení Franca A.

Historik, který na žádost armády posuzoval jeho magisterskou práci, totiž konstatoval, že nejde o odborný text, ale radikálně nacionalistickou a rasistickou výzvu. Voják v práci například varoval před míšením ras, přistěhovalectvím, které označoval za genocidu, nebo emancipací žen, v níž viděl ohrožení rodiny a tím i oslabení národa.

Přes jasný a velmi kritický posudek historika zodpovědní armádní činitelé prakticky nic neučinili. S Francem A. si jen v lednu 2014 dvakrát promluvili a on přitom zdůraznil, že není pravicovým extremistou ani rasistou. O případu se nedozvěděla ani vojenská kontrarozvědka (MAD), která o něm přitom měla být automaticky informována.

Po zatčení Franca A. se navíc ukázalo, že své pravicové smýšlení netajil ani před dalšími vojáky v Illkirchu nedaleko německých hranic. Ministryně obrany von der Leyenová, podle níž měli nadřízení Franca A. už dávno zakročit, kvůli případu tvrdě kritizovala představitele armády a hovořila o slabosti vedení.

Témata:  Německo Německá armáda extremismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy