reklama

Vláda prezidenta Donalda Trumpa se podle něj snaží obnovovat styky s Moskvou krok za krokem, po jednotlivých problémech. První na řadě je podle ministra Sýrie.

Washington a Moskva se snaží zajistit v Sýrii pevné příměří, ale Tillerson neví, jaký výsledek bude tato snaha mít. USA a Rusko mají "dlouhý seznam" problémů, na kterých je třeba pracovat - od Ukrajiny až po odzbrojovací smlouvy, uvedl americký šéfdiplomat. Oznámil, že se příští týden na arktické konferenci na Aljašce hodlá setkat se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Na aktivizaci jejich kontaktů se v úterním telefonickém rozhovoru dohodli prezidenti Donald Trump a Vladimir Putin. Výsledkem telefonátu byla i dohoda o prvním osobním setkání obou hlav států, které se má uskutečnit v létě v Hamburku.

Tillerson se v projevu k zaměstnancům ministerstva zmírnil i o filozofii americké zahraniční politiky, o níž po Trumpově zvolení zavládly v zahraničí pochyby. Ministr řekl, že USA se sice nevzdávají ochrany lidských práv, ale nesmějí podmiňovat spolupráci s jinými zeměmi tím, že přijmou americké hodnoty.