Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlamentní volby by ve Francii vyhrálo Macronovo hnutí

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Hnutí Vpřed! prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona by v nadcházejících francouzských parlamentních volbách mohlo podle průzkumu agentury Opinionway získat nejvyšší počet hlasů.

Na druhém místě by se podle ankety, o níž dnes informoval deník Les Echos, umístili konzervativci a centristé, na třetím s velkým odstupem socialisté a až na čtvrtém Národní fronta (FN) Macronovy soupeřky Marine Le Penové.

Podle průzkumu by Macronovo hnutí Vpřed!, které vzniklo teprve v loňském roce, v Národním shromáždění získalo 249 až 286 křesel, což se blíží absolutní většině.

Na druhém místě by skončili konzervativci a centristé (Republikáni a Svaz demokratů a nezávislých), kteří by obsadili 200 až 210 křesel. Socialisté by oproti současnému stavu výrazně ztratili a dosáhli jen na 28 až 43 křesel. Národní fronta by získala 15 až 25 mandátů a radikální levice šest až osm.

Anketa zveřejněná deníkem Les Echos je první, která se vztahuje k parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu. Věnovala se možným výsledkům hlasování v pevninské Francii, tedy nikoli ve francouzských zámořských územích, a rozdělovala tak pouze 535 mandátů. Francouzské Národní shromáždění má celkem 577 křesel.

Témata:  Francie Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy