Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda v Mosulu otevřela novou frontu. Na radikály zaútočila ze severozápadu

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácká armáda otevřela dnes novou frontu v Mosulu, kde bojuje proti Islámskému státu (IS). Na pozice radikálů zaútočila ze severozápadu. Iráckou armádu ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice vedená USA.

Nově otevřená frotna by mohla pomoci jednotkám, které postupují z jihu. Islámský stát ovládl Mosul v červnu 2014. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je teď poslední významnou baštou IS v Iráku, začala v polovině loňského října. Irácká armáda dobyla v lednu východní část města a teď bojuje o západní.

Bojovníci IS se podle agentury AP nyní nacházejí v severozápadní části Mosulu, která zahrnuje i historické centrum a mešitu An-Núrí. Boje se odehrávají v hustě obydlené oblasti města a panují obavy z velkých ztrát mezi civilisty.

Ozbrojenci IS minulý týden zastřelili v centru Mosulu nejméně 15 civilistů.  Radikálové na sobě měli uniformy iráckých policistů. Procházeli centrem města a sledovali reakce kolemjdoucích. Pokud projevili radost nad jejich přítomností, zastřelili je ve stylu popravy.

Když před třemi lety vtrhly do iráckého Hamám al-Alílu oddíly IS, rozhodl se Mustafá Táí, že podá svědectví o krutém počínání radikálů. Začal tajně malovat to, co viděl. Vznikla z toho přehlídka hrůzy - pumových útoků, mrtvých dětí, stětí zběha IS na náměstí, scéna, na níž visí za nohy hlavou dolů pověšený policista, jehož později radikálové zastřelili. O Táího galerii napsala agentura AP.

"Spáchali (IS) nespočet zločinů a někdo je musel zaznamenat. Nebyli u toho novináři ani kamery," sdělil osmapadesátiletý muž ve svém domě v Hamám al-Alílu, který leží poblíž severoiráckého Mosulu.

Uprchlický tábor pro civilisty z Mosulu:

Asi po roce ho při kreslení překvapil soused a udal ho. Radikálové přišli v noci, prolomili vstupní bránu a přelezli zeď kolem domu. Našli obraz, na němž byla zachycena žena a výbuch auta. Bomba v něm uložená zabila ženina manžela, který byl voják a sloužil u irácké armády. Šlo o vraždu.

Radikálové sebrali Táího plátna i štětce a odnesli je, aby je spálili. Předvedli ho před policii dohlížející na dodržování morálky a tam byl odsouzen k 30 ranám bičem. "Po 15 ranách jsem začal křičet, nedokázal jsem vydržet dalších patnáct," sdělil Táí. Zavřeli ho na 15 dní do cely a měsíc po svém propuštění nedokázal kreslit ani malovat.

"Nemohl jsem jíst ani kreslit. Měl jsem strach," říká muž. Nakonec s tím ale začal znovu. Ohledně rizika, které na sebe svým malováním vzal, přiznává, že s tím nedokázal přestat. "Je to návyk stejně jako pro jiné kouření," říká Táí.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy