Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři obrany konečně jednají: Zasednou kvůli kritické situaci v Sýrii

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Stuttgart - Ministři obrany Německa, Spojených států a dalších devíti zemí se ve středu sejdou ve Stuttgartu, aby se poradili o rozšíření boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Jednání by se podle agentury DPA nemělo zaměřovat pouze na Sýrii a Irák, kde IS ovládá rozsáhlá území, ale také na posilování vlivu islamistů v Libyi. 

Zatímco německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová vítá partnery ve Stuttgartu, ministr zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeier má naplánováno v Berlíně setkání se syrským opozičním vůdcem Rijádem Hidžábem, zvláštním vyslancem OSN pro Sýrií Staffan de Misturou a šéfem francouzské diplomacie Jeanem-Marcem Ayraultou. 

Ministři, kteří se setkají v Německu, jsou zástupci mezinárodní koalice proti IS založené v září 2014. Ta sdružuje dohromady více než 60 zemí a od svého vzniku uskutečnila v Sýrii a Iráku téměř 12.000 náletů, připomíná DPA. Na území Libye ale koalice zatím není aktivní.

Témata:  EU Islámský stát Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy