Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotografie české skautky obletěla svět. Dívka se na 1. máje nezalekla neonacistů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Londýn - Fotografie české skautky, která se během prvomájového protestu v Brně nebojácně postavila příznivcům krajní pravice, zaujala západní média. Snímek na svém facebooku zveřejnila i Světová organizace skautského hnutí (WOSM).

Snímek, který pořídil jeden z účastníků protidemonstrace Vladimír Čičmanec, zveřejnily britský list The Guardian či americká CNN.  "Je jí 16 let, statečně se jim postavila a pronesla několik myšlenkově hlubokých argumentů," řekl CNN Čičmanec. "Chtěli jsme ukázat neonacistům, že tady nejsou vítaní. Letošním cílem protidemonstrací bylo udělat si z nacistů legraci a blázny," dodal.

O vzniku snímku Čičmanec řekl, že ho pořídil poté, co ho jeho kamarád upozornil na výměnu názorů mezi jedním z protestujících z řad Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a mladou skautkou.

"Neslyšel jsem celou jejich rozpravu, ale hovořili o národech, národních státech, přistěhovalectví, uprchlících," řekl. "Snažila se mu vysvětlit, že nacionalismus nedává smysl, neboť jsme všichni lidé," poznamenal.

Témata:  1. máj skauti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy