Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se bojí útoků, počet islamistů v zemi stoupá

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Zatímco na konci ledna Spolkový kriminální úřad (BKA) registroval 570 islamistů, od nichž může pocházet nebezpečí, v polovině března jich bylo 602 a nyní 657. Za zvyšujícím se číslem může být podle listu Neue Osnabrücker Zeitung několik faktorů.

Zhruba polovina z 657 nebezpečných islamistů se nachází v zahraničí a stovka v německých vězeních. Svobodně se tak v Německu pohybuje přibližně 230 muslimských radikálů, kteří by mohli spáchat závažný politicky motivovaný trestný čin.

Současný nárůst může být podle Neue Osnabrücker Zeitung vedle změn po prosincovém berlínském útoku způsoben také tím, že do bojů za Islámský stát se z Německa vydává stále méně lidí, kteří tak zůstávají ve spolkové republice. Od vypuknutí konfliktu v Sýrii před šesti lety se počet islamistů, kteří mohou spáchat útok, zvýšil celkem čtyřnásobně.

Německé úřady nyní využívají například nový systém, který na základě analýzy dostupných informací radikály rozdělí do tří skupin, podle toho, zda představují vysoké, výrazné nebo mírné riziko. Spolkový kriminální úřad také dostane pravomoc pomocí elektronických náramků sledovat extremisty, kteří mohou chystat útok.

Témata:  Německo Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy