Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko odmítlo vydat Turecku uprchlé vojáky

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Atény - Řecký soud dnes zamítl druhou tureckou žádost o vydání vojáků, kteří byli v osmičlenné skupině, jež uprchla po loňském nezdařeném puči do Řecka. Prokurátor uvedl, že si je vědom toho, že verdikt patrně v Ankaře "vzbudí nepříjemné pocity".

Ankara žádala vydání všech osmi mužů v lednu znovu poté, co řecký nejvyšší soud předtím zamítl extradici celé osmičky. Podle Turecka vojáci patří k pučistům, kteří se loni v červenci pokusili svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vojáci to ale popřeli.

Dnešní verdikt se týkal posledních dvou mužů ze skupiny, v dubnu soud zablokoval vydání tří vojáků a ve středu dalších tří.

"Přestalo mučení? Pronásledování?" ptal se prokurátor. Pokud by se podle něj Turecko "podívalo do zrcadla", pochopilo by, proč podobné žádosti o vydání údajných pučistů odmítají nejen soudy v Řecku, ale i v dalších zemích.

Turecké ministerstvo zahraničí dnes označilo řecké rozhodnutí za politicky motivované. "Nevidíme nezbytnou podporu a spolupráci, jakou by nám měli poskytovat spojenci v boji proti terorismu a zločinu," uvedlo ministerstvo. Ankara je podle něj rozhodnutím zklamána a považuje ho za poskytování "ochrany pučistům".

Témata:  Řecko Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy