Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU prý nemá zájem na ovlivňování voleb v Británii

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Představitelé Evropské unie dnes odmítli slova britské premiérky Theresy Mayové, která ve středu unii obvinila, že se pomocí hrozeb snaží ovlivnit nadcházející parlamentní volby v Británii.

Dali také najevo, že výsledkem voleb naplánovaných na 8. června bude podle nich stabilní britská vláda. Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že jednání budou dost komplikovaná i bez sporů mezi oběma stranami.

"Pokud se začneme hádat ještě před jejich začátkem, stanou se (rozhovory) nemožnými. V sázce je příliš mnoho na to, abychom nezvládli své emoce," řekl Tusk novinářům po dnešním jednání s norskou premiérkou Ernou Solbergovou. Je třeba mít na paměti, že k úspěchu rozhovorů je třeba diskrétnost, umírněnost, vzájemný respekt a co největší míra dobré vůle, dodal.

"Nejsme naivní... tyto volby jsou hlavně o brexitu a je normální, že kolem nich znějí silné výroky. My tady v Bruselu ale máme dost vlastních věcí a svou práci si 'nezbrexitujeme'," uvedl mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. S novou vládou po volbách hodlá podle něj komise velmi rychle začít jednat. Ve středu předseda komise Jean-Claude Juncker řekl, že Mayovou dlouhodobě respektuje.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani před novináři poznamenal, že nová vláda po červnových volbách v Británii bude pro tuto zemi znamenat dlouhodobou stabilitu. "Pro nás je lepší mít partnera, který neustále neřeší otázku voleb," poznamenal dnes Tajani u příležitosti ceremonie k zahájení provozu bruselského Domu evropské historie.

Podle Tajaniho není snadné pochopit, co Mayová svým prohlášením sledovala. "Nijak jsme se debatu v Británii ovlivnit nesnažili. Říkáme jen, že budeme bránit naše zájmy," řekl šéf europarlamentu.

Témata:  EU Velká Británie volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy